Wat is een doula?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de bevalling doorlopend worden bijgestaan door een andere vrouw een kortere bevalling hebben, minder pijn beleven en minder medische ingrepen nodig hebben. 

Zo is het beroep 'doula' ontstaan. Een doula is een zwangerschaps-en bevallingscoach die zowel bij de voorbereiding als tijdens de bevalling zelf doorlopende aandacht en steun geeft. Zij doet dit vooral met het oog op het fysieke en emotionele welzijn van mama, de partner en baby. Daarbij is een aanvulling op het medische team. 

Eigenlijk is een doula niks nieuws. Het is een verschijnsel van alle tijden en culturen: vrouwen hebben elkaar altijd bijgestaan bij geboorte.


Waarom een doula in België?

We beschikken zeker over een uniek en waardevol verloskundig systeem. Met hoogopgeleide gynaecologen, getrainde vroedvrouwen en kraamverzorgsters hebben we alle mogelijkheden op een veilige bevalling. Waarom heb je dan nog een doula nodig in België? 

Een doula heeft geenszins de bedoeling om de rol van arts, gynaecoloog of vroedvrouw over te nemen. Ze heeft GEEN medische opleiding. Wel is ze een aanvulling op het medische. Waar door tijdsdruk en efficiëntie de liefdevolle zorg en steun wat op de achtergrond is geraakt, is de doula opgeleid om tijdens deze bijzondere spannende maar ook vermoeiende periode een comfortzone te creëren voor beide ouders. 


Meer weten? 

Neem een kijkje op de website van de Vlaamse Federatie van Doula's